Another resepi yg saya nak share is....TRIFLE PUDDING
Trifle ni di request oleh encik husband utk dia bawak gi ofis untuk jamuan raya..senang je buat mende ni..
Pandangan atas trifleResepinya : |
Layer 1 : ( paling bawah )
1 Gulung Swiss Roll
Potong setebal 1 cm
Layer 2
4 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin air sejuk ( ikut tin susu tadi)
1/2 cawan gula
Buah campuran dalam tin / peaches / buah2 kegemaran anda
Layer 3 ( atas sekali )
1/2 paket agar2 serbuk ( Guna kaler cantik sket, saya x jumpe kaler merah.so pakai kaler hijau, jadila tak variasi sangat warna trifle tu )
200 ml air
Cara buat :
1 ) Susun swiss roll yang dah potong tadi sampai tutup semua permukaan bekas..jangan ada lubang2
2) Bancuh kan air & susu dengan tepung kastard ( jgn latak atas api dulu nnt berketul )..kacau sampai semua tepung larut then baru panaskan atas api sederhana..then letak gula..kacau sampai likat dan pekat
( kalau x confident sgt amek sesenduk dulu letak dalm bowl kecik and freeze kan..nnt kita bleh agak tekstur kastard kita tu..kalau lepas 4 minit, kastard yg kita try sejukkan td mcm lembik..kena alter adunan kastard td dgn tambah sikit bancuhan tepung dengan air then panaskan balik dengan adunan td)
Kalau ok, terus tuang atas swiss roll tadi..then susun kan buah2 atas kastard
3)Last sekali panaskan agar2 dengan air tadi sampai mendidih..
Kalau kastard tadi dah mengeras, boleh lah tuang kan atas kastard tdi
Akhir yang terakhir, sejukkan dan enjoy!!
Ok all, Selamat Mencuba =)
p/s : sorry gambar tak cantik, tak sempat nak ambik angle yg menarik..comot2 je
See ya when I see ya
0 comments on " Trifle Pudding Super Easy "
Post a Comment