This time sy nak share resepi savoury western plak
Ni dia..chic chop ikut taste husband sy yg suka pedas..
Orait, semua atas plate ni made from scratch,xpakai instant..hehe..dun worry,x susah pun
Ni bahan2 Chic Chop :( Utk 2 orang makan )
1) 4 drumstick ayam (buang tulang)
2 ) Bahan perapan :
i. 2sudu cili boh
ii. 1cm halia
iii. 1 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ( kisar)
iv. satu sudu kecil jintan manis & jintan kasar
v. garam,kunyit serbuk
vi. satu sudu sos tiram
3) 1biji telur
4) 1/2 paket breadcrumb
Camne nak buang tulang ayam? korang cut memanjang kat tgh bhgn yang ada tulang drumstick tu pastu slowly hiris daging yg melekat kat tulang tu and then potong daging kat dua2 hujung tulang ayam.
ok,dah siap buang tulang dia,lumurkan dgn sume bahan perapan tadi dan simpan dalm bekas tutup then simpan dlm peti sejuk 30min ke 1 jam..lagi lama lagi sedap
daging ayam drumstick yg dah buang tulang dia & dah perap lebih kurang satu jam |
telur yg dipukul & ; breadcrumb |
Celup ayam dlm telur |
Lumur dgn breadcrumb then goreng |
Bahan2 gravy :
1 ) 2 sudu butter
2) 1/2 sudu tepung gandum
3) 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
4) 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
5) 1 1/2 cwn air sejuk
6) 100 ml susu segar/susu cair
7) 3 sudu sos tomato
8) 3 sudu sos tiram
9) 2 sudu kicap manis
10) 2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
11)1 kiub pati ayam
12) 1 kiub pati daging
13) 1 sudu gula
14 ) daun ketumbar-hiris
15) 1 batang celery- hiris
Cara buat :
1) Panaskan butter dengan sedikit minyak utk elakkan butter hangus
2) Masukkan tepung,dan bawang hingga naik bau
3) masukkan semua bahan dan reneh hingga pekat
4) Tutup api, biarkan sejuk sket then blender.
Untuk side dish, u all bleh nak pakai potato chips yg instant..saya buat mash potato sebab tersalah beli, ubi kayu goreng instead of kentang goreng..huhu
Yang salad tu,hirisan kobis, tomato ceri,hirisan carrot gaul dgn mayonis..done!
Ada org suka beli g instant nye chic chop, bwk blk rumah, goreng je terus..tapi kalo kita buat sendiri dpt la modify sket ikut selera kita, nak letak belacan ke, cili padi ke...thats y sy saya bg nama dia HOMEMADE CHIC CHOP ALA ASIA..
p/s : gravy x abes jgn buang, chillkan and simpan, bleh makan dgn kentang goreng / meatball...yum2
Selamat mencuba ye =)
See ya when I see ya <3 p="">
3>
1 ) 2 sudu butter
2) 1/2 sudu tepung gandum
3) 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
4) 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
5) 1 1/2 cwn air sejuk
6) 100 ml susu segar/susu cair
7) 3 sudu sos tomato
8) 3 sudu sos tiram
9) 2 sudu kicap manis
10) 2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
11)1 kiub pati ayam
12) 1 kiub pati daging
13) 1 sudu gula
14 ) daun ketumbar-hiris
15) 1 batang celery- hiris
Gravy sebelum diblend |
Cara buat :
1) Panaskan butter dengan sedikit minyak utk elakkan butter hangus
2) Masukkan tepung,dan bawang hingga naik bau
3) masukkan semua bahan dan reneh hingga pekat
4) Tutup api, biarkan sejuk sket then blender.
Untuk side dish, u all bleh nak pakai potato chips yg instant..saya buat mash potato sebab tersalah beli, ubi kayu goreng instead of kentang goreng..huhu
Yang salad tu,hirisan kobis, tomato ceri,hirisan carrot gaul dgn mayonis..done!
Ada org suka beli g instant nye chic chop, bwk blk rumah, goreng je terus..tapi kalo kita buat sendiri dpt la modify sket ikut selera kita, nak letak belacan ke, cili padi ke...thats y sy saya bg nama dia HOMEMADE CHIC CHOP ALA ASIA..
p/s : gravy x abes jgn buang, chillkan and simpan, bleh makan dgn kentang goreng / meatball...yum2
Selamat mencuba ye =)
See ya when I see ya <3 p="">
3>
0 comments on " Homemade Chicken Chop Ala Asia ( Spicy) "
Post a Comment